Guides

Hvordan afspilles AVI?

Hvordan afspiller man film med efternavnet .avi? Det prøver vi at kaste lys over i denne artikel. Vi vil anbefale de programmer som nemmest afspiller AVI-videofiler i Windows. Hvordan afspilles AVI?

Det er faktisk et ofte-stillet spørgsmål, når man er ny indenfor digital video. Det samme spørgsmål er gentaget her: “Jeg har downloadet en film, men jeg kan ikke afspille den”, “AVI vil ikke åbne”, “Videoen virker ikke” – det er det samme spørgsmål, der gør sig gældende.

Vi vil her prøve at hjælpe med at løse problemet, så du kan få glæde af dine downloadede, købte eller lånte AVI videofilm.

AVI, en multimedia afspiller og et codec

Egentlig så har AVI brug for 2 ting:

– en multimedia afspiller
– og et stykke software kaldet et codec

I Windows er der en indbygget multimedia afspiller (Windows Media Player), så problemet er begrænset til et codec.

Det er fornuftigt at få styr på hvad et codec egentlig er. AVI er et filformat og har strengt taget ikke nogen indflydelse på det video indhold, det gemmer på eller hvordan det skal afspilles. Video materialet lagret i AVI filformatet, er næsten altid en komprimeret video stream lavet med en encoder.

Codec er en forkortelse af ”Coder / Decoder”. Den person, der valgte at skabe videoen ”kodede” videoen og personen, der ønsker at åbne/afspille videoer (dig f.eks.) er nødt til at ”dekode” videoen.

Et codec er et stykke software, der installers på din computer og som tillader software, der allerede er installeret på computeren, at ”dekode” den slags videoer, der er blevet ”kodet” med det codec du har installeret – lyder farligt teknisk, men rent nemt så snart du er igang.

Derfor, for at åbne en AVI fil, så er det nødvendigt at vide hvad videoen er kodet med, og det betyder at man skal finde ud af hvilket codec man skal anvende. Der er rigtigt mange forskellige codec tilgængelige på Internettet og det kan virke meget uoverskueligt at skulle teste dem for at finde det rette. Heldigvis er der en løsning på dette.

Afspil med VLC (VideoLan Client)

Selvom der blev sagt ovenfor at en multimedia afspiller og et codec er 2 forskellige ting, så er der software programmer, der samler begge ting i et program. VLC (VideoLan Client) er en gratis og open sorce multimedia afspiller, der nemt kan afspille AVI filer.

  1. Installationen er ligetil, bare dobbelt-klik på filen og følg så anvisningerne under installationen og kør programmet til sidst.
  2. Når du har startet VLC (VideoLan Client), så gå til File menuen og vælg Open File:
  3. Klik på Browse knappen ved siden af den første hvide linje I toppen af boksen med titlen “Open..” og gå til den placering på harddisken, hvor din AVI fil er gemt og vælg den.
  4. Efter du har valgt videoen, så tryk på OK og VLC vil starte med at afspille videoen. VLC (VideoLan Client) virker med næsten alle de videoformater du kan downloade fra Internettet og især hvis de er gemt i .avi formatet. Men det kan ske at VLC ikke kan afspille et format, så kan vi prøve noget andet.

Afspil AVI med FFDSHOW MPEG-4 Video Decoder

Hvis du foretrækker at afspille din AVI video via en anden multimedia afspiller end VLC (VideoLan Client) og ønsker at holde processen enkel, så er der et codec, der virker med stortset alle downloadede videoer. Dette codec er gratis og endnu et open source program kaldet FFDSHOW MPEG-4 Video Decoder.

Med FFDSHOW MPEG-4 Video Decoder installeret, så kan dit styresystem understøtte de mest brugte video komprimeringsmetoder, så mange videoer kan afspilles i forskellige multimedia afspillere.

  1. Efter du har downloadet FFDSHOW MPEG-4 Video Decoder, så kræver det bare et dobbelt-klik og så kan du installere FFDSHOW MPEG-4 Video Decoder ved at følge anvisningerne.
  2. Herefter kan du åbne din foretrunke multimedia afspiller og åbne .avi filen du ønsker at afspille, og hvis AVI filen er blevet komprimeret via en metode som understøttes af FFDSHOW, så kan den nemt afspilles.

Afspil AVI med en Codec Pack

En anden og nærliggende løsning på problemet er at installere en codec pack, så er man også 99% sikker på at AVI filen kan afspilles. Dog skal det bemærkes at denne løsning kan sammenlignes med at skyde spurve med kanoner – det er simpelhen spild af krudt og harddisk plads at installere en codec pack, hvis det kun er for at afspille en enkel AVI film.

Problemet med at installere en hel codec pack er, at du får en stor samling af codec installeret og et stort antal af programmer installeret har aldrig været hensigtsmæssigt under Windows.

Alt for mange programmer, der essentielt gør det samme har en tendens til at forringe ydelsen på dit Windows system, og i værste tilfælde få Windows til regelmæssigt at gå ned på grund af overbelastning.

Derfor anbefaler vi, at du benytter enten VLC eller FFDSHOW, som er anmeldt ovenfor. Men hvis du alligevel ønsker at installere en codec pack, så er her genveje til de bedste codec pack, der men stor garanti opfylder ethvert codec behov:

Download AVI Codec

Download K-Lite Codec Pack

Download ACE Mega CodecS Pack

Nu virker videoen, men der er ingen lyd?

Nogle gange kan det forekomme, at videoen kan afspilles fint, men der er ingen lyd til. Typisk så bliver lyd-elementet kodet på en sådan måde, at de fleste Windows computere kan dekode det med det codec, der er installeret som standard i Windows.

I andre tilfælde er lyden kodet i et format (AC3 eller DTS), så det kræver et specielt dekodnings-codec udover det til selve videoen. Vi anbefaler, at du downloader og installere de gratis lyd-codec AC3Filter og installere det på dit system.

Download AC3Filter

Most read

Load more