Guides

Derfor skal du tænke over din cyber-sikkerhed

Internettet er en velsignelse, der har forbundet mennesker som aldrig før, men du skal tage dine forholdsregler, mens du færdes på det store world wide web. Det gælder om at være ét skridt foran svindlere og fuskere i vores digitale tidsalder.

Det er helt bestem værd at tænke over, hvordan man færdes sikkert på nettet, ligesom dengang man lærte at færdes i trafikken uden at udsætte sig selv og andre for fare. Vi har samlet nogle tips til dig, så du kan føle dig tryg, mens du surfer på internettets bølger. 

Beskyt din computer mod virus

Vira kan ramme din computer på alle mulige måder. Hvis du vil være helt sikker på ikke at blive ramt, så skal du investere i et antivirusprogram, som for eksempel McAfee. Du bliver nok aldrig 100 % sikker på, at der ikke er et ondsindet software, som snager med i, hvad du laver, men 99 % er bedre end slet ikke.

Overvej om du skal have en VPN

Det lyder besværligt, men vi lover dig, at det er det hele værd. Med en VPN kan du gemme dig bag en anden IP-adresse end din egen, hvilket ryster slyngler af og gør, at du kan surfe mere sikkert og anonymt, end du kan uden. Samtidig kan du få din computer til at se ud som om, at den opererer fra et andet land, og alt i alt har det en lang række af fordele.

Lav unikke (og lange) kodeord

Det er vigtigt, at du laver kodeord, som er unikke, besværlige og lange. Det siger vi ikke for at være irriterende, men 12345678 er simpelthen ikke et stærkt kodeord – og du skal slet ikke bruge det samme kodeord til alting. Nogle gange sker der nemlig det, at et site får lækket kodeord. Det er hvad der kan ske, og måske er det ikke så alvorligt i dit tilfælde, men sørg alligevel for at skifte kodeord hyppigt og hav ét kodeord til hver ting. Med en masse bogstaver, tal og tegn i. 

Gem dine kodeord et sikkert sted

Det leder os let og elegant videre til næste råd, for du skal selvfølgelig ikke selv huske på alle de lange og besværlige kodeord, for det er der selvfølgelig ingen, der kan. Det kan du få software på din computer til. På Mac-computere kan Safari for eksempel gemme koder for dig på selve computeren, og browseren Firefox har også sin egen såkaldte ”nøglering”, som gør det nemmere for dig at opbevare dine mange koder nemt og sikkert. Du kan for resten også tilgå dem på din smartphone, hvis du har sådan en.

Udlever aldrig kortoplysninger til nogen, du ikke stoler på

Tænk altid to gange – eller måske tre gange – inden du udleverer dine kortoplysninger. Ser siden pålidelig ud? Er der noget, som får dig til at bekymre dig? Træk i håndbremsen og vent et øjeblik. Måske kan du finde anmeldelser af siden på nettet – husk at læse både de gode og de dårlige anmeldelser, så du får et reelt billede af sidens pålidelighed, inden du betror den med de værdifulde tal.

Most read

Load more