I vores moderne tid er sikkerhed på internettet blevet en ting flere og flere mennesker tager alvorligt, og et virtuelt privat netværk kan være en effektiv barriere imod mange forskellige typer af uønsket aktivitet fra fremmede der kigger med på din internet historik. En VPN er nemlig et værktøj der hjælper med at sikre at de WiFi netværk du forbinder til ikke lækker data til en ukendt tredjepart, og med en relativ lav omkostning kan det for mange mennesker være en god måde at sikre sig på.
Hvordan fungerer en VPN?
Kort fortalt fungerer et virtuelt privat netværk ved at skabe og opretholde en sikker og krypteret forbindelse til de websteder du forbinder til. Data som bliver sendt mellem forbindelserne er derfor svær at læse for eksempelvis hackere eller arbejdsgivere, så mange brugere vælger at benytte en VPN for at få en bedre oplevelse på internettet, uden at bekymre sig om hvem der ellers følger med i aktiviteten. For at benytte en VPN skal man i langt de fleste tilfælde downloade og installere et program eller en app, som derefter ligger mellem enheden og internetforbindelsen og varetager kommunikationen fremadrettet.
Hvad bruger man en VPN til?
Der er mange forskellige grunde til at benytte en VPN service, og der findes værktøjer der virker på PC, Mac, Android, iPhone og tablets, så det kan være svært at vide hvad man skal lede efter. Alt afhængigt af hvorfor man vil bruge en VPN, beskriver vi nedenfor et par af de mest almindelige årsager, og kommer med et par idéer til hvilken type service man bør lede efter i de forskellige tilfælde.
Beskyttelse mod lækage af DNS/IP oplysninger
En af de mest effektive måder at beskytte sig selv på online, er ved ikke at vise andre hvem man egentlig er. Alle computere og enheder forbundet til internettet får tildelt en IP adresse, og uden en VPN eller andre tiltag er denne adresse offentlig tilgængelig for de hjemmesider og services man benytter. En VPN service maskerer brugerens egentlige IP adresse, og gør derfor at brugerne ikke længere afslører følsomme oplysninger som land, by og lignende detaljer.
Krypterede forbindelser
Mange arbejdspladser og institutioner har efterhånden også begyndt at have et krav om deres medarbejdere benytter en VPN når de arbejder hjemmefra, da det skaber et ekstra lag af beskyttelse udover anti-virus og firewalls. Og med EU’s GDPR regulativ der trådte i kraft i 2018 er der kommet endnu større fokus på privatliv og sikkerhed.
Tilgå GEO begrænset indhold
Mange websteder og apps har i dag restriktioner i form af hvilke lande der kan besøge deres sider og hvilket indhold de i givet fald viser. Et almindeligt eksempel er nogle landes regeringer der blokerer adgang til eksempelvis Wikipedia eller Youtube. Hvis man rejser til et sådant land kan en VPN service være den eneste måde man kan se ens yndlings videoer, eller læse detaljer på det populære leksikon. Mange benytter også en VPN til at få adgang til Amerikansk streaming indhold, da de fleste streaming services har forskellige aftaler med hvert land, og USA typisk har mange flere programmer og film til rådighed end for eksempel Danmark.
Anonym Fildeling
En anden populær brug af VPN’s kommer i form af fildeling via eksempelvis torrents. Dette er et gråt område for mange services, og nogle tillader slet ikke denne form for bruger-til-bruger fildeling, da det ofte er ulovlig film og musik der bliver hentet. Men ikke desto mindre kan en VPN sørge for at brugerens IP adresse ikke fremstår åbenlyst når man henter og deler filer, uanset typen.
Hvad skal man kigge efter hos en VPN service?
Hvis man gerne vil erhverve sig en VPN løsning, er der et par ting som er vigtige at have med i baghovedet, inden man vælger den første VPN man søger frem.
Hvis sikkerheden og anonymiteten er en førsteprioritet, kan det være en god idé at kigge nærmere på de forskellige VPN udbydere, og vælge en der ikke logger data fra deres kunder. Med andre ord, gemmer en historie om brugerens browsing. Denne information kan hurtigt blive tilgængelig hvis VPN udbyderen selv bliver hacket, og informationerne delt, eller hvis regeringen eller andre instanser beder om adgang til dem.
Hvis det i stedet er til streaming eller brug af andet GEO blokeret indhold kan en VPN med høj hastighed og mange stabile servere være mere vigtigt. Af sagens natur er en internetforbindelse koblet op via en VPN en lille smule langsommere normalt, da der er et ekstra led internetforbindelsen skal igennem, så det er vigtigt at vælge en udbyder der ikke sparer på server kapaciteten.
Til sidst kan man med fordel læse anmeldelser om de forskellige VPN udbydere og services, og drage sine egne konklusioner inden man foretager et køb. Der er mange sider der har sammenligner og bedømmelser, og ved at bruge 5-10 minutter på at udforske en liste of VPN netværk før man starter, kan man spare sig mange timers hovedpine senere hen.