Codecs

Hvordan afspilles AVI?

Hvordan afspiller man film med efternavnet .avi? Det prøver vi at kaste lys over i denne artikel.

Hvordan afspilles AVI? er faktisk et ofte stillet spørgsmål når man er ny indenfor digital video. Det samme spørgsmål er gentaget her: ”Jeg har downloadet en film, men jeg kan ikke afspille den”, ”AVI vil ikke åbne”, ”Videoen virker ikke” – det er det samme spørgsmål, der gør sig gældende. Vi vil her prøve at hjælpe med at løse problemet, så alle kan få glæde af deres downloade, købte eller lånte AVI video film.


AVI, en multimedia afspiller og et codec

Egentlig så har AVI brug for 2 ting: en multimedia afpspiller og et stykke software kaldet et ”codec”. I Windows er der en indbygget multimedia afspiller (Windows Media Player), så problemet er begrænset til et software codec.
Det er fornuftigt at få styr på hvad et codec egentlig er. AVI er et filformat og har strengt taget ikke nogen indflydelse på det video indhold det gemmer på eller hvordan det skal afspilles. Video materialet indeholdet i AVI filformatet, er næsten altid en komprimeret video stream lavet med en encoder.

Codec er en forkortelse af ”Coder / Decoder”. Den person, der valgte at skabe videoen ”kodede” videoen og personen, der ønsker at åbne/afspille videoer (dig f.eks.) er nød til at ”dekode” videoen. Et codec er et stykke software program, der installers på din computer og som tillader software, der allerede er installeret på computeren, at ”dekode” den slags videoer, der er blevet ”kodet” med det codec du har installeret.

Derfor, for at åbne en AVI fil, så er det nødvendigt at vide hvad videoen er kodet med, og det betyder at man skal finde ud af hvilket codec man skal anvende. Der er rigtigt mange forskellige codec tilgængelige i verdenen, og det kan virke meget uoverskueligt at skulle teste dem for at finde det rette. Heldigvis er der en løsning på dette.

Afspil med VLC (VideoLan Client)

Selvom der blev sagt ovenfor at en multimedia afspiller og et codec er 2 forskellige ting, så er der software programmer, der samler begge ting i et program. VLC (VideoLan Client) er en gratis og open sorce multimedia afspiller, der nemt kan afspille AVI filer.

Download VLC (VideoLan Client):

Installationen er ligetil, bare dobbel-klik på filen og følg så anvisningerne under installationen og kør programmet til sidst.

Når du har startet programmet, så gå til File menuen og vælg Open File:

Klik på Browse knappen ved siden af den første hvide linje I toppen af boksen med titlen “Open..” og gå ti lden placering på harddisken, hvor din AVI fil er gemt og vælg den.

Efter du har valgt video, så tryk på OK og VLC vil starte med at afspille videoen
VLC virker med næsten alle de videor man kan downloade fra Internettet og især hvis de er gemt i .avi formatet. Men det kan ske at VLC ikke kan afspille et format, så kan vi prøve noget andet.

FFDSHOW MPEG-4 Video Decoder 2007

Hvis du foretrække at afspille din AVI video via en anden multimedia afpiller end VLC og ønsker at gør holde processen enkel, så er der et codec, der virker med stortset alle downloadede videoer. Softwaren er gratis og endnu et open source program kaldet FFDSHOW.

Download FFDSHOW MPEG-4 Video Decoder 2007:

Med FFDSHOW installeret, så kan dit styresystem understøtte den mest brugte video komprimeringsmetoder, så mange videoer kan afspilles I forskellige multimedia afspillere.
Efter du har downloadet program, så kræver det bare et dobbel-klik og så kan du installere software ved at følge anvisningerne.
Herefter kan du åbne din foretrunke multimedia afspiller og åbne .avi filen du ønsker at afspille, og hvis AVI filen er blevet komprimeret via en metode understøtte af FFDSHOW, så kan den nemt afspilles.

K-Lite Codec Pack

En anden og nærliggende løsning på problemet er at installere en codec pakke, så er man også 99% sikker på at AVI filen kan afspilles. Dog skal det bemærkes at denne løsning kan sammenlignes med at skyde spurve med kanoner – det er simpelhen spild af krudt og harddisk plads at installere en codec pakke, hvis det kun er for at afspille en enkel AVI film.

Problemet med at installere en hel pakke er, at man får en stor samling af codec installeret og et stort antal af software programmer installeret har aldrig været hensigtsmæssigt under Windows. Alt for mange programmer, der essentielt gør det samme har en tendens til at forringe ydelsen på dit Windows system, og i værste tilfælde få Windows til regelmæssigt at gå ned på grund af overbelastning.

Derfor anbefaler vi at benytte enten VLC eller FFDSHOW, som er anmeldt ovenfor. Men hvis du alligevel ønsker at installere en codec pakke, så er her genveje til pakke, der men stor garanti opfylder ethvert codec behov:

Download K-Lite Codec Pack

Download ACE Mega CodecS Pack

Download AVI Codec Pack Plus

Download Codec Pack All in 1

Download Cole2k Media Codec Pack

Nu virker videoen, men der er ingen lyd?

Nogle gange kan det forekomme at videoen kan afspilles fint, men der er ingen lyd til. Typisk så bliver lyd elementet kodet på en sådan måde, at de fleste Windows computere kan dekode det med software, der er installeret som standard i Windows. I andre tilfælde er lyden kodet i et format (AC3 eller DTS), så det kræver et specielt dekodnings-codec udover det til selve videoen.
Vi anbefaler, at du downloader og installere den gratis lyd-dekoder AC3Filter og installere det på dit system.

Download AC3Filer

Hvis du efter at have fulgt ovenforstående råd, stadigvæk ikke kan afspille din AVI film, så er du velkommen til at skrive en e-mail til os, så vil vi prøve at hjælpe med en løsning. Klik på ”Kontakt” for at sende os en e-mail.

Most read

Load more