Nyheder

Nyt bredbånd? Her er dine muligheder!

Det kan være lidt af en jungle at skulle vælge bredbånd. Der findes nemlig et hav af teknologier at vælge imellem, og det kan derfor være svært at finde ud af, hvilken type der opfylder ens behov bedst.

I denne artikel giver vi dig et kort overblik over de teknologier der findes, så du nemmere kan tage en beslutning om, hvilken løsning der er bedst for dig.

Fiber

Den hurtigste bredbåndsløsning der findes på det danske marked pt. er fiber. Fiber er dog også den dyreste løsning, og det er heller ikke alle, der teknisk set kan få fiber. Fiber kræver nemlig, at der er nedgravet fiberkabler i dit nabolag. Er der det, så skal du have dig koblet på disse kabler, hvilket ikke kan gøres uden en besøg af en tekniker.

Fiber er altså ikke den mest tilgængelige type bredbånd, men til gengæld kan du få hastigheder, der er højere end nogen andre typer bredbånd. Med fiber kan du opnå hastigheder helt op til 10 Gbit/s – dog er lavere hastigheder som f.eks. 50 eller 100 Mbit/s selvfølgelig også muligt.

COAX

COAX er internet leveret igennem TV-stikket – dog behøver du ikke har have en TV-pakken hos en given udbyder for også at få internet igennem TV-stikket. Med COAX kan du opnår hastigheder op til 500 Mbit/s, og det er derfor et rigtig godt alternativ til Fiber. COAX er også en smule billigere end fiber, og så er det tilgængeligt, så længe du har et antenneudtag i din bolig (hvilket de fleste har).

Stabiliteten på internet via COAX er også god, dog ikke på samme niveau som fiber. Du kan læse mere om fiber og COAX hos billig-bredbånd.nu, som har en god sammenligningstabel (find den nederst på siden)

XDSL

XDSL er henholdsvis ADSL og VDSL. Det er dog længe siden at man brugte ADSL, og derfor er det typisk VDSL du vil få, hvis du køber en DSL løsning. DSL er internet leveret igennem telefonstikket, og det er derfor en løsning, som er tilgængelig for de fleste.

Bredbånd via telefonstikket er typisk også lidt billigere end de foregående to løsninger, men til gengæld er stabiliteten og den maksimalt mulige hastighed også lidt lavere. Du kan med en DSL-løsning opnår hastigheder på op til 150 Mbit/s, hvis du bor tæt på centralen (de små grå bokse du ofte ser på de fleste villaveje). Hastighederne du kan få med DSL afhænger altså af, hvor tæt du bor på den nærmeste central.

Mobilt Bredbånd

Bredbånd via det mobile netværk bliver kun bedre og bedre, og det er efterhånden muligt at opnår en god forbindelse via signalet i luften. Dog afhænger hastigheden i høj graf af, hvor godt 4G-signalet er i dit lokalområde, og om der er mange andre der bruget signalet samtidig med dig.

I 2020 forventes 5G at være færdigudviklet, og her er håbet, at signalet i luften kan begynde at konkurrere med bredbånd via f.eks. telefon- og tv-stikket.

Most read

Load more