Nyheder

Hvad er codecs og hvad bruger vi dem til?

Hvis du er glad for teknologi og følger med i diverse nyheder om gadgets, elektronik og digitale medier, er du måske stødt på ordet codec. Codecs er meget vigtige, for de er alfa og omega, når det kommer til streaming. Fra optagelse til redigering og til streaming af det færdige produkt, er flere forskellige codecs involveret – se alle vores video- og audio codecs.

Ordet codec kommer af compressor-decompressoreller coder-decoder. Det vil sige, at et codec er en komponent, der koder og afkoder data såsom lyd, video og billeder.

Og hvad bruger vi så helt konkret codecs til? Det får du en hurtig gennemgang af her.

Lossless og lossy codecs

Det codecs gør, er at komprimere og dekomprimere dine filer. Du kan forestille dig, at de folder dine filer sammen til små kompakte pakker, for så senere at folde dem ud igen.

Der findes to forskellige slags codecs. Lossless codecs og lossy codecs.

Lossless codecs genskaber præcis den samme fil som originalen, når de dekomprimerer. Billedfilen PNG er et eksempel på en lossless codec. Der findes også nogle lossless codecs til videofiler, men de kan ikke komprimere dataene nok til, at videoerne kan streames. Filerne bliver simpelthen for store.

Lossy codecs laver derimod en eksakt kopi af den originale fil, og altså ikke en genskabning af filen. Jo lavere en datahastighed du vælger, desto mindre vil den dekomprimerede fil minde om originalen. Det vil sige, at kvaliteten bliver lavere, men filen fylder også mindre.

Codec fejl – hvad gør jeg?

De programmer du bruger til at se, afspille eller lytte til dine filer, bruger codecs. Det kan f.eks. være programmer som Windows Media Player, iTunes eller VLC.

Codec fejl opstår, hvis du forsøger at åbne din fil med et program, der ikke har de nødvendige codecs til at læse den fil.

Du kan løse problemet ved at downloade de nødvendige codecs. I fejlmeddelelsen står der formentligt, hvilket codec du mangler, så du nemt kan søge efter det. Når du har downloadet dit codec, installerer du det på din computer.

Vigtig viden når du filmer og tager billeder

Hvis du er youtuber, hobbyfotograf eller måske har anskaffet dig en drone, du kan lave videooptagelser med, er det en god idé, at du sætter dig ind i codecs. Valget af codecs har nemlig en betydning for, hvor god kvalitet dine optagelser eller billeder bliver, hvorvidt du kan redigere dem og hvorvidt du kan dele dem på diverse hjemmesider. På nettet kan du finde et utal af guides, der går i dybden og hjælper dig til at vælge de rette codecs til lige præcis dit projekt. Arbejder du med video, er det f.eks. en god idé at researche intraframe codecs versus interframe codecs, hvilke codecs der er velegnede til redigering, samt hvilke codecs der er velegnede til videodeling.

Codecs kan være forholdsvis komplicerede at forstå og derfor kan det også tage lang tid at sætte sig ordenligt ind i dem. På den lange bane kan din viden om codecs dog spare dig for en masse tid og bøvl.

Most read

Load more