Nyheder

Bruger du mange timer ved computeren?

Når man bruger meget tid foran computeren, hvad end det gælder spil eller arbejde, er det vigtigt at sidde godt. Mange oplever at få ondt i skuldre og ryg af at arbejde foran skærmen en hel dag. Det handler ofte om at bryde vaner, og har man først fundet sig til rette i en belastende arbejdsstilling, kan den være svær at ændre.

Indstil skærmen til din fordel

Først og fremmest bør man sikre sig det bedste for sine øjne. Mange tænker ikke over, at man nemt kan indstille lysstyrke og kontrastforhold på sin skærm. Ofte er lysstyrken skruet helt op, hvilket kan forstyrre synet. Derfor kan det være en god idé at indstille dette, og dermed gøre arbejdet på computeren mere behageligt.

Ydermere skal man være opmærksom på, hvilken skriftstørrelse man gør brug af, da det kan trætte hovedet meget at skulle koncentrere sig yderligere om at se små bogstaver. Hertil kan man også zoome ind i dokumentet, så det bliver større – hvorfor man ikke nødvendigvis behøver at ændre skriftstørrelse, hvis nu et bestemt dokument skal skrives med en bestemt størrelse.

Position

Det er vigtigt at man indstiller bord og stol korrekt, da de sammen danner grundlaget for, hvordan man sidder. Man kan finde manualer på internettet, som viser præcis, hvordan stol og bord skal indstilles. Som udgangspunkt skal stolens ryg støtte i lænden. Derudover kan armlæn virke som en fristende og behagelig idé, men det er ofte upraktisk, da armlænene blokerer for, at man kan rykke helt ind til skrivebordet – og derfor er man nødsaget til at arbejde unødvendigt langt væk fra skærmen.

Ideelt kan man anskaffe sig et bord, som nemt kan køres op og ned. Når man har brug for en pause fra at være stillesiddende, kan man blot køre bordet op, og dermed hurtigt ændre til en anden position. Det kan nemlig belaste kroppen at sidde i samme stilling hver dag. Selv hvis det ikke er muligt at køre sit skrivebord op og ned, bør man af og til rejse sig og bevæge sig lidt. I stedet for at være stillesiddende kan variation sætte gang i blodomløbet. De fleste får dog små pauser fra det stillesiddende arbejde, når de tager fornødne pauser, for mad, drikke, toilet osv.

Er man ikke typen, der husker de fornødne pauser, bør man sætte en alarm til at minde en om det flere gange dagligt.

Kropsholdning

Har man meget for vane at krumme ryggen unødvendigt, kan det være svært at rette op på. Hver gang man tager sig selv i det og retter ryggen igen, går der ikke længe før man falder tilbage med nedsunkne skuldre og foroverbøjet holdning. Et alternativ til at holde ryggen ret hele vagten igennem er holdningskorrigerende tøj. Det hjælper med at holde skuldrene og ryggen på plads, det støtter i lænden og sørger for at kroppen har en optimal holdning. Dermed får man hjælp til at ændre sine vaner, da man med dette tøj bliver mere bevidst om sin kropholdning.

For at blive mere bevidst om sin holdning, kan man med fordel gøre brug af tøjet andre steder end kontorets stillesiddende timer. Man kan eventuelt gå en tur, passende med at man henter børnene fra børnehave og dagpleje efter arbejde. Vælger man at gå hjem, bør man dog også tænke på en køredragt til baby, da babyen skal holdes varm under gåturen, mens man selv holdes rank.

Når dagen er ved at nå sin ende, kan man med fordel tage sit korrigerende tøj af, og nyde et glas Zinfandel til solnedgangen. Man kan glæde sig over, at man kæmper for en bedre holdning, og deraf at få det bedre.

Most read

Load more