Ordbog

iOS

iOS, tidligere kendt som iPhone OS, er et mobilt styresystem udviklet af Apple Inc. og er målrettet de elektroniske enheder iPhone, iPad, iPod Touch. iOS anvendes ikke på andre tredjeparts enheder eftersom Apple ikke vil give andre producenter licens til at benytte deres mobile styresystem.

iOS, som styresystem, er baseret på multi-touch teknologien, der giver brugeren mulighed for at betjene skærmen, og brugerfladens funktioner, med fingerbevægelser og manipulation af objekter direkte på skærmen. Fingerspidserne kan f. eks benyttes til at trække indhold op og ned, zoome ind, zoome ud og aktivere funktioner. Samtidigt kan elementer i iOS påvirkes af at den elektroniske enhed rystes eller vendes på siden eller hovedet.

iOS er sammensat af fire lag i brugerfladen – Core OS, Core Services, Media og Cocoa Touch. Installationen af iOS kræver cirka 500 MB på den elektroniske enhed. Programfunktioner i iOS varetages af apps, der er specifikt udviklet til iOS styresystemet.

Over 300.000 apps (applikationer) er tilgængelig for ejere af Apples elektroniske enheder via online servicen Apple App Store. Siden marts 2011 er der blevet downloadet flere end 10 milliarder apps til slutbrugeren.

iOS inkluderer DRM (Digital Rights Management) teknologien og det resulterer i at alt indhold købt via Apples services til iOS styresystemet et “låst”. Dette forhold er blevet kritiseret åbent af en lang række forbrugsorganisationer for at overtræde de digital rettigheder indenfor softwarelicenser.

Eftersom iOS er meget eksklusivt i sin natur og meget svært at få fuld kontrol over, da Apple ikke tillader det, er iOS også blevet udsat for utallige former for hacking i tidens løb. Det mest populære måde at hacke iOS på kaldes Jailbreaks. At “jailbreake” en Apple enhed betyder at alle begrænsninger på iOS enheden fjernes og brugeren for fuld kontrol med styresystemet.

Most read

Load more