Ordbog

DRM

DRM er en forkortelse for “Digital Rights Management” og er en teknologi til kopibeskyttelse af lydfiler, musik og film. DRM er ikke blot en almindelig og basal kopibeskyttelsen af digitalt indhold (som f. eks af MP3, e-bøger og DivX videoer), men er en omfattende kopibeskyttelse som begrænser brugerens anvendelse af det beskyttede indhold.

DRM bliver aggressivt anvendt af musikindustrien i et forsøg på at begrænse udbredelsen af lovligt indkøbt musik og i Danmark benytter især TDC Play DRM til kopibeskyttelse af alt downloadet musik. Musik købt via iTunes Music Store er også belagt med DRM kopibeskyttelsen.

Downloader en bruger et musiknummer, som er DRM-beskyttet, fra f. eks TDC Play så træder DRM-begræsningen i kraft så snart brugeren forsøger at kopiere musiknummeret til en anden elektroniske enhed end den det blev downloadet til. Det har medført stor kritik af DRM som kopibeskyttelse, da mange forbrugere er utilfredse med at deres lovligt downloadede eller indkøbte musik er meget begrænset – f. eks til en mobiltelefon eller stationær computer.

Der findes måder, hvor det er lovligt at omgå DRM kopibeskyttelsen og her er programmerne Soundtaxi og Tunebite de mest fremtrædende. Begge programmer fungerer ved at “optage” en lovlig kopi af den downloadede musik med DRM-begræsningen på og konvertere musikken til lovlige MP3 eller WMA lydfiler.

Læs mere om programmer på:

Soundtaxi.dk

Tunebite.dk

Most read

Load more