Ordbog

Blu-ray

Blu-ray er en betegnelse for den optiske disk standard, der benytter blå-violet laser i stedet for en rød laser på CD og DVD medier. Det tillader producenter at opbevare mere data på samme overflade på CD og DVD medier. Blu-ray har fået sit navn “Blu” fra den den blå-violette (Blue) diode og den “ray” (laserstråle), der på den optiske disk. Bogstavet “e” i slutningen af “Blue” blevet droppet, så det var muligt at registrere et varemærke med navnet Blu-ray.

Udviklerne af Blu-ray standarden kaldes også for Blu-ray Disc Association og består af 180 virksomheden verden over. De ledende medlemmer af denne sammenslutning er:

Apple Computer, Inc.
Dell Inc.
Hewlett Packard Company
Hitachi, Ltd.
LG Electronics Inc.
Matsushita Electric Industrial Co., Ltd.
Mitsubishi Electric Corporation
Pioneer Corporation
Royal Philips Electronics
Samsung Electronics Co., Ltd.
Sharp Corporation
Sony Corporation
Sun Microsystems, Inc.
TDK Corporation
Thomson Multimedia
Twentieth Century Fox
Walt Disney Pictures
Warner Bros. Entertainment

Der er et par formater som Blu-ray Discs er tilgængelige i og de inkluderer bla. BD-ROM, BD-R og BD-RE. Video bliver opbevaret i enten MPEG-2, MPEG-4/AVC (High Profile standard) eller de bedste af de tre – VC-1 (HD standard baseret på Microsofts Windows Media Video og kaldet WMV).

En Blu-Ray disk kan indeholder 25 GB data (sammenlignet med 4,36 GB på en normal DVD) på en single-layer (enkelt-sidet) og 50 GB på en dual-layer (dobbelt-sidet).

I midten af februar 2008 løb Blu-Ray formatet af med sejren over HD DVD – HD DVD var Toshibas konkurrent til Blu-Ray om at blive den nye standard indenfor fysiske medier.

Blu-Ray software programmer

Most read

Load more