Ordbog

AAC

Advanced Audio Coding, eller forkortet AAC, er en MPEG (Motion Pictures Experts Group) lydstandard, der blev frigivet som en del af MPEG-2 standarden. Ligesom sin foregænger, MP3. er AAC et såkaldt “lossy” komprimeringsformat som kan leverer relativ høj kvalitet ved lave bitrates. Der er faktisk to AAC specifikationer – udover MPEG-2 versionen af AAC, der også bliver omtalt som NBC (Non Backwards Compatible), er der en nyere specifikation som er udviklet til MPEG-4. Denne nyere version forfindes normalt i MP4 beholder formatet, enten med eller uden medfølgende video.

Selvom AAC ofte er ledsager til MPEG-4 video i MP4 beholder formatet, så bliver AAC også benyttet som et alternativ til MP3 musikfiler. Det bedst kendte eksempel er Apples iTunes online musikbutik – her bliver AAC filer opbevaret i MP4 beholder formatet, med filendelsen “.m4a” for at tydeliggøre at filen kun indeholder et lydspor. AAC bliver også benyttt til at konvertere musik til 3GP mobiltelefoner, der understøtter 3GP – det er en simpliciferet version af MP4 som er optimeret til brug på mobiltelefoner.

AAC er også standard lydformat til iPhone, iPod, iPad, Nintendo DSi, iTunes, DivX Plus Web Player og PlayStation 3. AAC understøttes på PlayStation Portable, Wii, Sony Walkman MP3-serien, samt mobiltelefoner udviklet af Sony Ericsson, Nokia, Android – og WebOS baserede mobiltelefoner.

Følgende filendelser bruges for at markere AAC lyd:

.m4a, .m4b, .m4p, .m4v, .m4r, .3gp, .mp4, .aac

Most read

Load more