Codecs

AVIcodec – En guide til at finde de rette codec

Hvis man har modtaget en AVI fil eller MPG video fil, men kan ikke afspille den i Windows Media Player eller lignende multimedia afspiller, så skyldes det i det flest tilfælde, at de rette codec ikke er installeret på computeren.

Video og audio sporene i f.eks AVI fil, er kodet (encoded), og for at afspille filen så er det nødvendigt at afkode (decode) filen. Der er med andre ord brug for et codec (Coder / Decoder). En del multimedia afspillere har kun et begrænset antal codec installeret som udgangspunkt.

Windows Media Player skal tit suppleres med et video eller audio codec for at afspilning af et video klip kan forløbe helt fejlfrit. I den her guide, vil vi bruge et lille, men smart, program til at bestemme hvilke codec dine video filer kræver.

Programmet hedder AviCodec og kan udover at bestemme det krævede codec, også vise en del information omkring videoen, der analyseres.

Download AviCodec her

AviCodec

AviCodec er egentlig så simpelt, at man ikke behøver en phd for at forstå opbygningen og funktionerne. AviCodec kan åbne de fleste video formater og analysere dem, og dernæst bestemme hvilke codec video og audio sporene kræver.

Der er 2 faneblade i AviCodec: Multimedia files og Codec & Filters. Under fanebladet Multimedia files kan du analysere video og audio filer. Under fanebladet Codec & Filters kan du få en komplet liste over de video og audio codec, der allerede er installeret på din computer.

For at åbne en fil tryk på Select under fanebladene. Herefter browser du rundt på harddisken og finder den mappe, der indeholder den fil du vil analysere. Alternativt kan du vælge en hel mappe, og alt indholdet vil blive analyseret i AviCodec.

Når du har valgt en video fil, så bliver den analyseret og resultat bliver vist i midten af programmet. Her kan du under V. Codec name se hvilket video codec, der skal anvendes for at afkode (decode) filen. F. eks kan der stå ”OpenDivx v4”, hvilket så betyder at du mangler DivX version 4 eller bedre.

Under A. 1 codec name bliver information om det audio codec, der kræves, vist. MPEG Layer-3, betyder at du skal have fat i FFDShow MPEG-4 Video Decoder installeret for at få lyden afkodet korrekt eller et andet codec, der understøtter MPEG-3.

De tre nederste bokse i AviCodec viser desuden, hvor stor filen er og hvor meget henholdsvis video og audio sporene udgør. Du kan her se hvilken opløsning video filen er gemt i, og kvalitet af lyd sporet (målt i Kbps).

Ved siden af informationerne i de 2 nederste bokse, er der angivet om du har det nødvendige codec installeret – support i slutningen af teksten betyder at du allerede har det nødvendige codec installeret.

De typiske ”jeg mangler” codec

De fleste video filer er gemt i AVI, og vi lister her de mest anvendte codec til afkodning af dette container format:

DivX Codec

Koepi’s XviD Codec

FFDShow MPEG-4 Video Decoder

Stinky’s MPEG-2 Codec

Der kan også opstå tilfælde, hvor video afspiller fint, men der er ikke noget lyd tilknyttet. Det er fordi det påkrævede audio codec ikke er installeret. Her lister vi de mest anvendte audio codec til formålet:

AC3 Filter

Fraunhofer MPEG Layer-3 Audio Decoder

Sharp G.726 Audio Codec

Vorbis Ogg ACM Codec

Most read

Load more